Minu 27. õlu – Coopers Australian Pale Ale

Viimati täiendatud: okt. 31, 2015 @ 20:51

IPA või APA tüüpi õlled pole seni minu lemmikute hulka kuulunud ja seepärast pole ma neid ka kodus tegemisse võtnud. Sedakorda otsustasin teha erandi ja ühe neist ära proovida. Vaituks osutus Coopers Australian Pale Ale. Coopersi toodetega olen seni rahule jäänud ja usun, et ka sellest tuleb hea kraam.

 Coopers Australian Pale Ale

Pruulmeistrite poolne lühikirjeldus

Soovitame gurmaanidele. Sellel õllel on olemas kõik tõelise inglise ale-tüüpi õlle head omadused.  Komplekt on mõeldud 23l õlle valmistamiseks.

Värvus (EBC ühikut)  90
Kibedus (EBU ühikut) 340

Hind: 16 EUR

Protsess:

Ka selle õlle tegemisel lähtusin puhtalt varasematest kogemustest ja ei vaadanud kordagi juhendit.

  • Keetsin 1,5 l vett ja valasin varasemalt desinfitseeritud nõusse.
  • Lisasin kontsentraadi ja maitseparandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja jaotasin selle kontsentraadi purgi ja maitseparandaja paki vahel, et neist kogu sisu lõplikult kätte saada.
  • Valasin mõlema pakendi lõpliku sisu nõusse.
  • Segasin korralikult.
  • Lisasin otse kraanist jaheda vee kuni 23 liitri märgini.
  • Panin rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli langenud ca 20 kraadini, tõin nõu tuppa tagasi.
  • Eemaldasin vahukulbiga üleliigse vahu.
  • Mõõtsin hüdromeetriga ära – tulemuseks 1.038.
  • Riputasin kaasasolnud kuivpärmi peale ja segasin pisut.
  • Panin kaane kinni ja paigaldasin õhuluku.
  • Panin pimedasse toanurka, ca 22 kraadi peale seisma.

Soovituslik temperatuur käimise ajal on 21-27 kraadi. Minul on selles toanurgas 22-23 kraadi, seega ilmselt sobiv. Käärimine peaks kestma 4-6 päeva (ilmselt siis ca 22.10 läheb villimiseks). Lõplikku soovitatavat näitu kusagilt väljalugeda ei õnnestunud. Muide Pruulmeistrite poes müüdavate Coopersi pakenditega ei ole kaasas inglisekeelset juhendit, on ainult poola keelne, millest pole võimalik midagi aru saada. Coopersi veebis olev juhend just ka ülemäära palju infot ei sisalda.

Pärast pudelisse panemist tuleb pudeleid nädala jagu toasoojas hoida ja seejärel külmas 2-4 nädalat. Seega esmane valmimise tähtaeg võiks olla ca 12.11.

18.10 – Müdiseb tublisti

Täna hommikul müdises, mis kole. Seega läks ta ilmselt kenasti käima.

20.10 – Vaikselt tiksub

Istusin täna õhtul 10-kond minutit nõu kõrval. On teine üsna vaikseks jäänud, aga õnneks siiski väike jõud temas veel on. Teeb ca 1 minuti järel 2-3 mulksu. Ka on õhulukus veel nö surve peal, sest veetase hoiab end U alumisse punkti. Loodan, et peab niivisi veel paar päeva vastu ja tiksub kenamaks.

22.10 – Villisin ühest nõust teise

Kuna homme hakkan seda kraami pudelisse panema (desinfitseerisin täna 46 traatkorgiga pudelit ära ja panin kuivama) ja üks nõu sattus tühi olema, siis villisin sellesse ümber, et vähendada pärmist ja muudest protsessidest tekkinud sodi. Nii saab homme julgemalt nõu sisuliselt tilgatumaks villida.

Mõõtsin näidu ka ära. See oli 1.012.

23.10 – Pudelis!

Villisin ära. Sain 44 x 0,5 liitrist pudelit + 2 x 0,33 liitrist proovipudelit. Nüüd siis vähemalt nädal hoian toasoojas ja siis vaatame edasi.

31.10 – Läks külma ja mekkisin ka

Eile, pärast esimese proovipudeli mekkimist, panin kogu laari külma. Täna, päev hiljem, avasin testimiseks juba ühe “päris” pudeli. Pean tunnistama, et tegu on väga huvitava õllega. Sellise maitsega kraami pole ma varem teinud ega joonud. Sihuke ALE laadne mekk on, aga pärast neelamist jääb suhu selgelt tuntav vanilje maitse, natuke ehk ka martsipani laadne. Väga huvitav igatahes.

Nüüd tuleb neid vähemalt 2 nädalat külmas hoida, ehk siis esimese õigesti laagerdunud pudeli saan avada 13. novebri paiku. Ilmselt on maitsed seks hetkeks veelgi paremini esile tulnud.

Video

Leidsin veebist ühe videoloo, kus sama marki õlut pruulitakse: