Citra Golden Ale #2 – Minu 10. päris koduõlu

Ligi aasta tagasi sai seda Citra Golden Ale’i tehtud ja kuna tulemus oli ülimalt hea, siis teen seda nüüd uuesti. Eelmisel korral sai tegemise käigus tehtud mõningaid algaja vigu, seega püüan neid nüüd vältida ja küllap saab tulemus seetõttu veelgi parem.

Retsept pärineb Beersmithist, tooraine Pruulmeistritelt.

Veel tänagi on mul 2 pudelit seda kraami kapis ja tegemise alguses saigi üks neist avatud ja siin ka pilt tulemusest.

Citra Golden Ale

Viimati täiendatud: okt. 15, 2017 @ 15:27

Citra Golden Ale üldised andmed:

  • Alkoholi %: 4.6
  • OG: 1,046
  • IBU: 38.4

Vajaminevad riistad:

  • Grainfather mini õlletehas
  • Metallist segamislabidas
  • Kann vee tõstmiseks
  • Kaal (humalate kaalumiseks)
  • Kausikesed (humalate jaoks)
  • Grainfather veekeedu katel
  • Akutrell
  • Seguvispel akutrellile
  • Pesukauss (kuhu tõsta pärast linnaste keedu “tünn”)
  • Refraktomeeter
  • Humalakeedusõel
  • Majapidamispaber, puhtad käterätikud
  • Kääritusnõu
  • Õhulukk
  • Grainfatheri puhastusvahend
  • Nõudepesu hari
  • Tööriistade desinfitseerimisvahend
  • Suur vann tööriistade puhastamiseks
  • Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid

Komponendid:

  • Jahvatatud linnased (kokku 5.1 kg):
    • Pilsner 2.8kg – 55%
    • Munich 1.1kg – 22%
    • Wheat 0.9kg – 17%
    • Arome 0.3kg – 6%
  • Humalad:
    • 30g Simcoe
    • 20g Citra
  • Pärm Fermentis US05 – 2 pakki
  • Vesi
  • 10g Irish Moss
  • Suhkur (villimisel)

Üldine retsept:

Meskimine:

  1. Sissemeskimine @67°C 60 min
  2. Kuumutus 76°C 10 min

Keetmine:

  • Keetmine 100°C juures 90 min
  • 10g Simcoe humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
  • 10g Simcoe humalaid lisatakse 30 min enne lõppu
  • 10g Simcoe humalaid lisatakse 15 min enne lõppu
  • 10g Citra humalaid lisatakse 10 min enne lõppu
  • 10g Citra humalaid lisatakse 5 min enne lõppu

Detailne juhend:

Algus 30.09 kell 11:00.

I osa – Meskimine

  • Kontrolli masina seisukorda. Et torude liitmikud oleksid paigal, temperatuuri andur ilusti kinni keeratud, filter kinnitatud jne.
  • Võta sisemine korv boilerist välja.
  • Vala 17,3 liitrit vett boilerisse. Kasuta selleks näiteks 2 liitrist kannu. Sisse valatud vee kogust näed boileri seinal olevalt skaalalt.
    • Samal ajal pane sooja teine nõu ja vala sellesse loputamiseks vajalik vesi 18,3 liitrit.
  • Pane masin vooluvõrku.
  • Lülita masin sisse ja ühenda mobiiliäpiga
  • Paigalda boilerisse linnase korv ja pane masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
  • Kui temperatuur on saavutatud, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru. Samuti oota pisut ja veendu, et temperatuur jääb püsima, mitte ei tõuse jätkuvalt.
  • Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada või siis kasutada kaaslase abi, et üks valab, teine segab.
  • Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
  • Eemalda linnase stopper toru.
  • Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Soovitav oleks selle silikoon servad enne paigaldamist märjaks teha. Samuti aitab kaasa see, kui linnasekorvi sisemised küljed oleks linnasetolmuga kaetud (hooga linnaste puistamisel tekib seda tolmu iseenesest piisavalt). Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.
  • Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.
  • Pane masinale klaas kaas peale.
  • Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
  • Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
  • Meskimine kestab antud retsepti puhul 60 minutit.
  • Siin võiks nüüd refraktomeetriga mõõta!
    • Näit kuumutuse alguses: 1.071.
  • Järgneb kuumutame 76 kraadini.
  • Kui tõsta kaas pisut üles, siis peaks olema näha, et virre on juba ilus ja puhas.
  • Samal ajal peaks loputusvesi olema 76 kraadi peal kõrval katlas valmis.
    • Näit enne loputamist: 1.074.
  • Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
  • Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
  • Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
  • Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
  • Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama. Tee seda tasakesi, tehes ringi liigutusi. Aga nii, et vee tase ei ole ülemise plaadi peal kõrgem kui 1cm.
  • See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
  • Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
  • Sel hetkel peaks temperatuur juba 95 kraadi ringis olema.
  • Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
  • Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!
    • Näit: 1.046.

II osa – Keetmine

  • Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi peal.
  • Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
  • Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
    • 70 minutit enne keedu lõppu näit ikka 1.046.
  • Kui 60 minutit lõpuni, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
  • Kui 30 minutit lõpuni, lisa humalakorvi teine ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Kui 15 minutit lõpuni, lisa humalakorvi kolmas ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Samal hetkel puista sisse 10g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.
  • Kui 10 minutit lõpuni, lisa humalakorvi järgmine ports humalaid:
    • 10g Citra
  • Kui 5 minutit lõpuni, lisa humalakorvi viimane ports humalaid:
    • 10g Citra
    • Näit oli siin 1.046.

III osa – Jahutamine

  • Pane masinale kaas peale.
  • Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse.
  • Lülita kontrolleri pump sisse.
  • Jahutust saab kontrollida punase kraani abil. Kui on soov aeglustada seda protsessi, siis võib kraani pisut kinni keerata. Käega võib katsuda voolikut, et tunnetada, kas virre on juba piisavalt jahtunud.
  • See protsess kestab ilmselt 15-30 minutit.
  • Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal pump välja.
  • Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
  • Nüüd lülita uuesti sisse.
  • Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
  • Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti pump välja ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud. Võta voolik nõust välja ja pane nõule kaas peale ning oota, kui selle temperatuur alla 25 kraadi. Alles siis saab kääritamise protsessiga edasi minna.

IV osa – Kääritamine

  • Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
    • Näit: 1.046.
  • Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm ja vala see nõusse.
    • Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
  • Paigalda õhulukk.
  • Jäta 5-7 päevaks käima.
  • Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.

V osa – Masina puhastamine

  • Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
  • Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
  • Vala boilerisse 15 liitrit vett.
  • Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
  • Kuumuta masin 60 kraadini.
  • Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
  • Lülita pump sisse.
  • Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
  • Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
  • Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
  • Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
  • Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
  • Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
  • Lisa puhas vesi.
  • Paigalda jahutuskomplekt.
  • Korda samu protseduure.
  • Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
  • Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.

 

VI osa – Villimine

  • Pese vajalik hulk pudeleid.
  • Pane valmis korgid ja korgisulgur.
  • Samuti suhkur ja lehter.
  • Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
  • Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
  • Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.

 

06.10 – Villisin ühest nõust teise

Kuigi seda operatsiooni väga ei soovitata, tegin seda siiski, et pudelisse villimisel vähem sodi oleks ja niiviisi õlu selgem saaks. Huvitaval kombel jäi sukk siiski üsna tühjaks ja pärmisodi jäi ilusti nõu põhja. Sain teise nõusse ligi 22 liitrit õlut.

07.10 – Pesin pudelid ära

Desinfitseerisin 40 x 0,5 liitrist pudelit + 6 x 0,33 liitrist nn proovipudelit. Homme läheb villimiseks.

08.10 – Sai villitud

Mõõtsin enne ära ka – 1.010. Mis teeb kanguseks ca 4.8%, mis on suts madalam eelmisest korrast. Nüüd hoian nädala jagu toas ja siis külma.

14.10 – Läks külma

Panin külma. Ca 7 kraadi peale. Lasen nüüd rahulikult vähemalt kuu aega laagerduda, enne kui proovima hakkan. Väikesi proovipudeleid avan ilmselt siiski varem.