Minu 26. õlu – Finlandia Lager

Viimati täiendatud: okt. 27, 2015 @ 23:57

Kuna külmkapi tagavarad vähenevad ähvardavalt, pidin taas paar õlut käima panema. Üheks valituks olustus Finlandia tootesarjast Finlandia Lager. Sama sarja toode oli mul ka üks esimestest, kui pool aastat tagasi koduõlle tegemisega algust tegin, tookord oli selleks küll Finlandia Premium Lager.

Finlandia Lager

Pruulmeistrid ütlevad selle õlle kohta nii

Finlandia brändi hea ja eripärane maitse tuleneb kõrgkvaliteedilistest odralinnastest. Lisaks on purkides ka humalat ja humalaõli, et teha veelgi täidlasema maitsega õlu.
Kaane all on ka pärm ja kõik vajalikud instruktsioonid kuidas õlut valmistada ning nutikad näpunäited kuidas koguste ja kangustega mängida.
Alla 20°C temperatuuri juures säilib õlu 18 kuud – ja kui on soovi (ja vastupidavust) õlut kauem säilitada, siis on soovitatav hoida teda alla 10°C.
Finlandia pakub õllesõpradele laia valikut ja ahvatlevat maitseelamust – ja seda kõike ilma kunstlike värvainete ja muude e-lisanditeta!
1kg suhkru lisamisel saate kas 18L 6,3%, või 23L 4,9% õlut.
Hind: 10 EUR

Mina lisasin vett kuni 21 liitri märgini, seega saan kanguseks ilmselt midagi nende kahe näidu vahepealset.

Protsess:

Sel korral lähtusin puhtalt varasematest kogemustest ja ei vaadanud kordagi juhendit.

  • Keetsin 1,5 l vett ja valasin varasemalt desinfitseeritud nõusse.
  • Lisasin kontsentraadi ja maitseparandaja.
  • Keetsin veel 1,5 liitrit vett ja jaotasin selle kontsentraadi purgi ja maitseparandaja paki vahel, et neist kogu sisu lõplikult kätte saada.
  • Valasin mõlema pakendi lõpliku sisu nõusse.
  • Segasin korralikult.
  • Lisasin otse kraanist jaheda vee kuni 21 liitri märgini.
  • Panin rõdule jahtuma.
  • Kui temperatuur oli langenud 20 kraadini, tõin nõu tuppa tagasi.
  • Eemaldasin vahukulbiga üleliigse vahu.
  • Mõõtsin hüdromeetriga ära – tulemuseks 1.038.
  • Riputasin kaasasolnud kuivpärmi peale ja segasin pisut.
  • Panin kaane kinni ja paigaldasin õhuluku.
  • Panin pimedasse toanurka, ca 22 kraadi peale seisma.

Nüüd heitsin pigu ka juhendisse. Selles oli vihje, et pärmi oleks võinud enne vees lahustada, aga selle tegemata jätmine olulist mõju ei avalda, kui et protsess käivitub lahustades kiiremini.

Soovituslik temperatuur käimise ajal on 20-25 kraadi. Minul on selles toanurgas 22-23 kraadi, seega sobiv. Käärimine peaks kestma 4-7 päeva. Õlu on villimiseks valmis, kui õhulikust väljub üks mull harvemini kui 3 minuti jooksul või kui näit on 1.006. Eks ma siis mõõdan näidu ära, kui mullitamine katkenud on. Arvatav villimise kuupäev võiks olla ca 23.-24.10.

Pärast pudelisse panemist tuleb pudeleid nädala jagu toasoojas hoida ja seejärel külmas (5-10 kraadi vahel) veel 1 nädal (ehk siis ca 7.11 paiku võiks ta joomiseks valmis olla). Ideaalse tulemuse saavutamiseks tuleks neid 1-2 kuud jahedas hoida. Kardan, et minul sellist kannatust ei ole.

18.10 – Õlu käib ilusti

Täna hommikul müdises, mil kole. Seega läks ilusti käima.

20.10 – Varavõitu küll, aga läks pudelisse

Hirmus müdin katkes ka selle õlle puhul pisut vara. Ei pidanud 4 päevagi vastu. Istusin täna õhtul nõu kõrval 10-kond minutit ja mitte üks mulks. Ka oli õhulukus veetase tagasi normi tõmmanud. Kõik see näitas, et see õlu on oma käimised ära käinud ja tahab pudelisse saada.

Mõõtsin ära. Näit just midagi eriti head ei luba – ainult 1.014, loodetud 1.006 asemel. Aga mis teha. Maitsel polnud viga, lõhn oli mõnus, kangust tundus olevat. Sain 40 pooleliitrist pudelit ja 6 x 0,33l proovipudelit. Nüüd siis hoian neid nädala toasoojas ja 27.10 viin külma.

27.10 – Panin rahuliku südamega külma

Olin juba paar päeva tagasi ühe proovipudeli külma pannud ja mekkinud – vurtsu ja vahtu oli selles veel vähe. Siis panin eile ühe veel ja täna seda mekkides oli kõik juba paigas – vurts oli sees, vaht korralik püsiv, maitse suurepärane, värv ilus, läbipaistev. Panin kogu partii külma. Juba panin tuleviku jaoks ka hea õlle sildi talle külge. See õlu on õnnestunud. Hakkan teda nüüd vaikselt mekutama ja nädala pärast on ta ilmselt täitesi joomisvalmis.