Citra Golden Ale #3 – Minu 11. päris koduõlu

Minu viimasest õlleteost on möödas peaaegu aasta. See vaikelu sai lõpuks oma otsa ja nüüd plaanin taas tihedamalt märjukest pruulima hakata. Vanade oskuste meeldetuletamiseks sobis kõige paremini viimati tehtud õlle kordamine. Ehk siis teen kolmandat korda Citra Golden Ale’i.

Erinevalt varasematest õlletegudest teen sedakorda esmakordselt õlut mitte toas (loe: korteris), kus ma teisi pereliikmeid pea terve päeva segasin ja kööki ei lubanud, vaid hoopis oma uue elamise garaažis. Väga mõnus on. Ei pea iga mahamineva tilga pärast põdema ja ruumi on ka rohkem. Küll aga on suureks segavaks asjaoluks herilased, keda õllemasina ümber tiirleb kümneid. Loodan, et mõni neist virde ei satu ja minu kraami untsu ei keera.

Retsept pärineb Beersmithist, tooraine Pruulmeistritelt.

 

Viimati täiendatud: mai 6, 2019 @ 12:06

Citra Golden Ale üldised andmed:

  • Alkoholi %: 4.6
  • OG: 1,046
  • IBU: 38.4

Vajaminevad riistad:

  • Grainfather mini õlletehas
  • Metallist segamislabidas
  • Kaal (humalate kaalumiseks)
  • Kausikesed (humalate jaoks)
  • Grainfather veekeedu katel
  • Akutrell
  • Seguvispel akutrellile
  • Pesukauss (kuhu tõsta pärast linnaste keedu “tünn”)
  • Refraktomeeter
  • Humalakeedusõel
  • Majapidamispaber, puhtad käterätikud
  • Kääritusnõu
  • Õhulukk
  • Grainfatheri puhastusvahend
  • Nõudepesu hari
  • Tööriistade desinfitseerimisvahend
  • Suur vann tööriistade puhastamiseks
  • Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid

Komponendid:

  • Jahvatatud linnased (kokku 5.1 kg):
    • Pilsner 2.8kg – 55%
    • Munich 1.1kg – 22%
    • Wheat 0.9kg – 17%
    • Arome 0.3kg – 6%
  • Humalad:
    • 30g Simcoe
    • 20g Citra
  • Pärm Fermentis US05 – 2 pakki
  • Vesi
  • 10g Irish Moss
  • Suhkur (villimisel)

Üldine retsept:

Meskimine:

  1. Sissemeskimine @67°C 60 min
  2. Kuumutus 76°C 10 min

Keetmine:

  • Keetmine 100°C juures 90 min
  • 10g Simcoe humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
  • 10g Simcoe humalaid lisatakse 30 min enne lõppu
  • 10g Simcoe humalaid lisatakse 15 min enne lõppu
  • 10g Citra humalaid lisatakse 10 min enne lõppu
  • 10g Citra humalaid lisatakse 5 min enne lõppu

Detailne juhend:

Algus 16.08 kell 15:20.

I osa – Meskimine

  • Kontrolli masina seisukorda. Et torude liitmikud oleksid paigal, temperatuuri andur ilusti kinni keeratud, filter kinnitatud jne.
  • Võta sisemine korv boilerist välja.
  • Vala 17,3 liitrit vett boilerisse. Sedakorda sain vett lisada mitte kopsikuga tõstes vaid otse voolikust lastes. Väga mugav ja kiire.
  • Samal ajal pane veekeedu nõusse loputamiseks vajalik vesi 18,3 liitrit.
  • Pane masin vooluvõrku.
  • Lülita masin sisse ja ühenda mobiiliäpiga
  • Paigalda boilerisse linnase korv ja pane masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
  • Kui temperatuur on saavutatud, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru.
  • Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada.
  • Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
  • Eemalda linnase stopper toru.
  • Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Soovitav oleks selle silikoon servad enne paigaldamist märjaks teha. Samuti aitab kaasa see, kui linnasekorvi sisemised küljed oleks linnasetolmuga kaetud (hooga linnaste puistamisel tekib seda tolmu iseenesest piisavalt). Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.
  • Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.
  • Pane masinale klaas kaas peale.
  • Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
  • Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
  • Meskimine kestab antud retsepti puhul 60 minutit.
  • Kui 60 minutit möödas, võiks refraktomeetriga mõõta!
    • Näit kuumutuse alguses: 1,067.
  • Järgneb kuumutame 76 kraadini.
    • Näit kuumutuse alguses: 1,069.
  • Kui tõsta kaas pisut üles, siis peaks olema näha, et virre on juba ilus ja puhas.
  • Samal ajal peaks loputusvesi olema 76 kraadi peal kõrval katlas valmis.
    • Näit enne loputamist: 1,074.
  • Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
  • Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
  • Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
  • Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
  • Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama. Tee seda tasakesi, tehes ringi liigutusi. Aga nii, et vee tase ei ole ülemise plaadi peal kõrgem kui 1cm.
  • See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
    • Näit loputuse lõpus: 1,044.
  • Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
  • Sel hetkel peaks temperatuur juba 95 kraadi ringis olema.
  • Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
  • Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!
    • Näit keedu alguses 1,046.

II osa – Keetmine

  • Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi peal.
  • Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
  • Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
    • 60 minutit enne keedu lõppu näit 1,050.
  • Kui 60 minutit lõpuni, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
  • Kui 30 minutit lõpuni, lisa humalakorvi teine ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Kui 15 minutit lõpuni, lisa humalakorvi kolmas ports humalaid:
    • 10g Simcoe
  • Samal hetkel puista sisse 10g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.
  • Kui 10 minutit lõpuni, lisa humalakorvi järgmine ports humalaid:
    • 10g Citra
  • Kui 5 minutit lõpuni, lisa humalakorvi viimane ports humalaid:
    • 10g Citra
    • Näit oli siin 1,050.

III osa – Jahutamine

  • Pane masinale kaas peale.
  • Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse.
    • Kuna mul garaažis kraanikaussi ega muud äravoolu kohta ei olnud, siis kogusin jahutusest järele jäänud vee suurde vanni. Nii saabki seda näiteks lillede kastmiseks ärakasutada. 
  • Lülita kontrolleri pump sisse.
  • Jahutust saab kontrollida punase kraani abil. Kui on soov aeglustada seda protsessi, siis võib kraani pisut kinni keerata. Käega võib katsuda voolikut, et tunnetada, kas virre on juba piisavalt jahtunud.
  • See protsess kestab ilmselt 15-30 minutit.
  • Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal pump välja.
  • Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
  • Nüüd lülita uuesti sisse.
  • Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
  • Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti pump välja ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud. Võta voolik nõust välja ja pane nõule kaas peale ning oota, kui selle temperatuur alla 25 kraadi. Alles siis saab kääritamise protsessiga edasi minna.

IV osa – Kääritamine

  • Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
    • Näit: 1,050.
  • Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm ja vala see nõusse.
    • Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
  • Paigalda õhulukk.
    • Jätsin garaaži käima. Hetkel oli seal temperatuur 17 kraadi, aga usun, et lähipäevade ilmaprognoosi arvestades võiks päeva keskmine seal siiski 20 kraadi peale jääda.
  • Jäta 5-7 päevaks käima.
    • Ilmselt siis 20.-21.08 võiks toimuda villimine.
  • Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.

V osa – Masina puhastamine

  • Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
  • Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
  • Vala boilerisse 15 liitrit vett.
  • Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
  • Kuumuta masin 60 kraadini.
  • Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
  • Lülita pump sisse.
  • Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
  • Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
  • Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
  • Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
  • Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
  • Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
  • Lisa puhas vesi.
  • Paigalda jahutuskomplekt.
  • Korda samu protseduure.
  • Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
  • Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.

 

VI osa – Villimine

  • Pese vajalik hulk pudeleid.
  • Pane valmis korgid ja korgisulgur.
  • Samuti suhkur ja lehter.
  • Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
  • Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
  • Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.

 

20.08 – Kummaline, aga käimine juba katkes!

Kõigepealt oli ootamatu see, et käima läks alles ca 1,5 päeva pärast ja siis käis üsna aktiivselt. Omakorda 1,5 päeva hiljem oli vait ja vesi õhulukus oli tagasi vajunud.

Kartsin, et garaažis on siiski liiga külm (seal oli sel hetkel ca 18 kraadi) ja tõin nõu toasooja (ca 22-23 kraadi peale). Korraks nagu aktiveerus ja siis oli taas vait. Mõõtsin ära ja ennäe näitabki 1.010, mis ongi soovitud lõpptulemus. Kuidas ta seda nii kiirelt tegi ja kas maitse sellest halvas mõttes ei kannata, seda ma ei tea.

Pesin pudelid ära ja homme (21.08) ilmselt villin ära.

Edasiseks siiski õppetund, et garaaži põrandal pole õlle käimiseks ilmselt parim koht. Soojal päeval võib seal temperatuur tõusta 25-27 kraadini, aga öösel omakorda 10+ kraadi langeda. Sügisel-talvel ilmselt isegi veelgi madalamale. Seega edaspidi lasen õllel siiski toasoojas käia.

Villitud ja nüüd külmas

21.08 sai pudelisse pandud. Sain kokku 20 x 0,4-liitrist ja 25×0,5-liitrist pudelit. 31.08 oli enam kui nädala toasoojas seisnud ja nüüd läks kuuks ajaks külma.

13.03 – Esimene maitsmine

Nüüdseks on õlu ca 2 nädalat külmas olnud. Tegin ühe pudeli prooviks lahti. Vurtsu oli kõvasti, pidi väga aeglaselt valama. Vaht siiski vähepüsiv ja suure mulliga. Lõhn – nii nagu peab. Maitse siiski veel toorevõitu. Ehk siis maitsed pole veel nii hästi paika loksunud. Läbi veel ei paista. Seega enne järgmist avamist peaks vähemalt 2 nädalat ootama.

29.09 – Teine maitsmine

Ca 2 nädalat pärast esmast mekkimist avasin teise pudeli. Muudatused olid tuntavad. Lõhn ja maitse suurepärased (ootuspärased). Vaht tihe ja püsiv. Värv ilus kuldne. Selgeks kahjuks läinud ei ole ja on karta, et siis sedakorda päris selgeks ka ei lähe. Aga pole viga – maitse ruulib. Tegin ka pildi ja panin siia üles.