Olulised eksimused ja meelespead

Kui avastan õlletegemise käigus olulisi eksimusi või möödapanekuid, siis panen need siia kirja, et neist õppida ja edaspidi vältida…

Keeda alati vesi eelmisel päeval ära, et see jõuaks jahtuda. Ära jäta seda viimasele hetkele.

Kui jaheda vee lisamisel jääb temperatuur kõrgeks, siis jäta omale aega, et jõuaksid jahtumist oodata, et pärmi lisada. Kui see jääb öö peale, siis on jama.

Jahutamiseks võib kasutada suurt vanni külma veega
Jahutamiseks võib kasutada suurt vanni külma veega

Ära unusta enne pärmi lisamist hüdromeetriga mõõta! Pärast pole näite kusagilt võtta.

Kui paned pudelid villimiseks valmis, siis ära unusta enne suhkrut pudelipõhja lisada.

Vaata, et kodus oleks piisavalt suhkrut, enne kui villima hakkad.

Ära vala kunagi keedetud vett otse potist või veekeetjast käärimisnõusse vaid kasuta sõela.

Vesi vala läbi sõela

Kui õpetuses on kirjas, et lisa käärimisnõusse nii kontsentraat kui ka suhkur kohe alguses korraga sisse ja alles siis kuum vesi peale, siis nii ära tee! Suhkur tõmbab känkraks ja ei lahustugi enam ära. Pane alati mingi osa kuuma vett alla, vaikselt kontsentraat sisse, korralikult segada, siis vaikselt pudistades suhkur peale ja siis veel kuuma vett, kui suhkur ära ei lahustu.

Lugesin foorumist, et pärast villimist võiks pudeleid kauem toasoojas hoida. See pidavat õlle selgemaks tegema. Liiga vara külma viimine võib õlle häguseks jätta.

Vala jahedat vett nõusse (23-liitri märgini) alati tasasel pinnal. Köögi tooli peal (nagu mul juhtus) valades võib panna mööda ligi 2 liitriga ja õlu tuleb lahja.

Kui jaheda vee nõusse valamisel (aereerimise saavutamiseks) tekib liiga palju vahtu, siis oota vahu mahalangemist või eemalda see vahukulbiga, et vaht ei satuks kaane vahele, mis võib tekitada hallitust.

Ära kunagi kasuta pudelisse villimisel moosisuhkrut. See ei tekita karboniseerumist vaid pigem konserveerib õlles igasugused protsessid ja õlu läheb hukka.

Ürita augustis-septembris enne villimist hävitada köögist äädikakärbsed. Need võivad palju pahandust tekitada, kui pudelisse satuvad.

Kui lisad humalagraanulid otse nõusse (ilma sukata), siis filtreeri enne villimist õlu läbi marli või suka teise nõusse. Saab üleliigsest sodist lahti ja tulemus selgem.

Kui valad pudeli klaasi tühjaks, siis loputa alati kohe veega see ära. See väldib igasugu pisilaste teket pudeli põhja ja hilisem pesemine läheb oluliselt lihtsamalt.

Hoia valmistoodangut külmas võimalikult kaua, enne kui tarbima hakkad. Senine kogemus näitab, et mida kauem on õlu külmas olnud, seda paremaks ta läheb. Kannata ära! Osta vahepeal poe õlut, aga ära joo poolvalminud kraami ära!

Ära püüa kunagi suhkrut nõusse raputada läbi sõela, nagu seda jahuga on võimalik teha, näiteks pärmitaigna tegemisel. Õllenõust üles tõusev kuum aur sulatab koheselt suhkru sõela külge kinni ja ükski tera ei pääse enam läbi.