Citra Golden Ale sai minu järgmiseks koduõlle valikuks. Kaalusin külla ka mitmeid laager tüüpi õllesid, aga American Pale Ale tüüpi õlu tundus lõpuks huvitavam, eriti arvestades seda, et citra on üks minu lemmik humalaid.
Retsepti leidmisel oli taaskord abiks Beersmith. Linnaste ja pärmi puhul tuli nagu ikka leida asendusi ja Pruulmeistrid olid siin mulle abiks.
Pilt: taphunter.com
Viimati täiendatud:
Citra Golden Ale üldised andmed:
- Alkoholi %: 4.6
- OG: 1,046
- IBU: 38.4
Vajaminevad riistad:
- Grainfather mini õlletehas
- Metallist segamislabidas
- Kann vee tõstmiseks (soovitavalt 2-3 liitrine)
- Kaal (humalate kaalumiseks)
- 5 kausikest (humalate jaoks)
- Grainfather veekeedu katel
- Akutrell
- Seguvispel akutrellile
- Pesukauss (kuhu tõsta pärast linnaste keedu “tünn”)
- Refraktomeeter
- Humalakeedusõel
- Majapidamispaber, puhtad käterätikud, pajalapid
- Kääritusnõu
- Õhulukk
- Grainfatheri puhastusvahend
- Nõudepesu hari
- Tööriistade desinfitseerimisvahend
- Suur vann tööriistade puhastamiseks
- Villimiseks: pudelid, korgid, korgisulgur, villimistoru, lehter, suhkru doseerimise kulbid
Komponendid:
- Jahvatatud linnased (kokku 5.1 kg):
- Pilsner 2.8kg – 55%
- Munich 1.1kg – 22%
- Wheat 0.9kg – 17%
- Arome 0.3kg – 6%
- Humalad:
- 30g Simcoe
- 20g Citra
- Pärm Fermentis US05 – 1 pakk
- Vesi
- 10g Irish Moss
- Suhkur (villimisel)
Üldine retsept:
Meskimine:
- Sissemeskimine @67°C 60 min
- Kuumutus 76°C 10 min
Keetmine:
- Keetmine 100°C juures 90 min
- 10g Simcoe humalaid lisatakse 60 min enne lõppu
- 10g Simcoe humalaid lisatakse 30 min enne lõppu
- 10g Simcoe humalaid lisatakse 15 min enne lõppu
- 10g Citra humalaid lisatakse 10 min enne lõppu
- 10g Citra humalaid lisatakse 5 min enne lõppu
Detailne juhend:
Algus 19.11 kell 12:50.
I osa – Meskimine
- Kontrolli masina seisukorda. Et torude liitmikud oleksid paigal, temperatuuri andur ilusti kinni keeratud, filter kinnitatud jne.
- Võta sisemine korv boilerist välja.
- Vala vesi boilerisse. Kasuta selleks näiteks 2 liitrist kannu. Sisse valatud vee kogust näed boileri seinal olevalt skaalalt.
- Vee koguse arvutamise valem: (linnaste kaal x 2,7) + 3,5 = meskimiseks vajalik vee kogus.
Minu 5.1 kg linnaste puhul oli tulemuseks ca 17.3 liitrit. - Samal ajal pane sooja teine nõu ja vala sellesse loputamiseks vajalik vesi. Selle vee koguse arvutamise valem:
(28 – meskimise vee kogus) + (linnaste kogus x 0,8) = loputusvee hulk.
Minu puhul siis 10.7 + 4,1 = 14.8 liitrit. Samas retsept ütleb, et loputusvett peaks olema 22.1 liitrit. Seega mõttekoht! Samas retseptis oli meskimiseks ette nähtud 15.3 liitrit vett, aga valem ütles 17.3 liitrit. Seega võiks loputamiseks kasutada ca 20 liitrit vett.
Lõpuks kasutasin siiski 18 liitrit vett.
- Vee koguse arvutamise valem: (linnaste kaal x 2,7) + 3,5 = meskimiseks vajalik vee kogus.
- Pane masin vooluvõrku.
- Veendu, et pumba lüliti oleks väljas (OFF).
- Lülita kontrollerilt masin sisse.
- Parempoolne lüliti pane nüüd MASH asendisse.
- Vajuta rohelist nuppu 3 sekundit.
- Ja nüüd vajuta üles/alla nuppe, et seadistada meskimise temperatuur. Minu retsepti puhul siis 67 kraadi.
- Kui õige temperatuur valitud, vajuta uuesti rohelist nuppu 3 sekundit.
- Masina alaosas on nupp kahe asendiga – MASH (500W) ja NORMAL (2000W). Kuna hetkel on meil vaja kiiresti temperatuuri tõsta, siis valime NORMAL.
- Samal ajal tuleks boilerisse paigaldada linnase korv ja panna masinale kaas peale, et temperatuur kiiremini saavutada.
- Kui temperatuur on saavutatud, eemalda kaas ja paigalda ülemine ülevoolutoru alumise otsa. Ülevoolutoru sisse paigalda omakorda linnase stopper toru. Samuti oota pisut ja veendu, et temperatuur jääb püsima, mitte ei tõuse jätkuvalt.
- Puista linnased korvi, ise samal ajal metallist labidaga pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Parem on valada mitmes osas ja vahepeal segada või siis kasutada kaaslase abi, et üks valab, teine segab.
- Sega seni, kuni linnased on muutunud ilusaks pudruks.
- Eemalda linnase stopper toru.
- Paigalda korvile ülemine aukudega plaat. Soovitav oleks selle silikoon servad enne paigaldamist märjaks teha. Samuti aitab kaasa see, kui linnasekorvi sisemised küljed oleks linnasetolmuga kaetud (hooga linnaste puistamisel tekib seda tolmu iseenesest piisavalt). Suru plaat aeglaselt sisse, kuni õlleraba ülemise piirini.
- Paigalda ülevoolu otsik ja suru see alla kuni ülemise plaadini. Ära jõuga suru.
- Pane masinale klaas kaas peale.
- Paigalda tsirkulatsiooni toru ja vii selle plastik toru ots kaane august läbi ja jäta ta vabalt korvis oleva ülemise plaadi peale.
- Ava punane tsirkulatsiooni kraan (keera vertikaalsesse asendisse).
- Lülita kontrolleril vasakpoolne lüliti PUMP asendisse.
- Mul oli siin jälle jäänud parempoolne nupp BOIL asendisse ja temperatuur tõusis 75 kraadini. Õnneks sain kiirelt õige temperatuuri kätte.
- Kuna linnased olid jahedamad kui vesi, siis temperatuur korraks langeb, aga kui see on taastunud ja saavutanud õige taseme, siis tuleks masina alaosast nupp lülitada MASH asendisse.
- Siin tuli alguses masina alumise nupuga MASH/NORMAL vahel päris mitu korda klõpsida.
- Meskimine kestab antud retsepti puhul 60 minutit (tegelikult võiks seda 90 minutit teha, et kindlalt suhkrud kätte saada). Seega pane kell käima!
- Siin võiks nüüd refraktomeetriga mõõta!
- Unustasin mõõta.
- Ja nüüd kuumutame 76 kraadini ja laseme tal sel kuumusel tsirkuleerida 10 minutit. Aga seda temperatuuri tõstmist ei tohiks liiga kiiresti teha!
- Ilma selleta, et alumine nupp NORMAL peale panna, temperatuur tõusma ei hakanud.
- Aga kui temperatuur käes, pidin ka päris mitu korda NORMAL/MASH nuppu klõpsima, et temperatuuri enam vähem ühtlasena hoida.
- Kui temperatuur saavutatud, siis lülita alumine lüliti taas MASH asendisse.
- Kui tõsta kaas pisut üles, siis peaks olema näha, et virre on juba ilus ja puhas.
- Samal ajal peaks loputusvesi olema 76 kraadi peal kõrval katlas valmis.
- Lülita kontrolleril PUMP välja. Sulge igaks juhuks kraan.
- Eemalda tsirkulatsiooni toru ja klaas kaas.
- Võta korvi tõstmise käepide ja tõsta korv aeglaselt üles ning kinnita boileri ülaosas olevate kinnitusteni (keera 90 kraadi).
- Lülita kontrolleril parempoolne lüliti BOIL asendisse. Ja masina alumine lüliti kohe NORMAL asendisse.
- Kui vesi on linnaste korvist välja voolanud lükka pealmist plaati õrnalt allapoole, kuni linnasemassini.
- Tõmba ülemine ülevoolu toru üles välja. Jäta ülevoolu otsik selle otsa.
- Hakka vaikselt kannuga loputusvett korvi valama. Tee seda tasakesi, tehes ringi liigutusi. Aga nii, et vee tase ei ole ülemise plaadi peal kõrgem kui 1cm.
- Kui juhtub, et vesi ei lähe kuidagi linnastest läbi (ilmselt on nad klimpi tõmmanud), siis eemalda ülemine plaat, sega linnasemass labidaga läbi ja paigalda ülemine plaat uuesti ning jätka vee valamist.
- Nii mul ka teha tuli, sest loputusvesi ei läinud läbi. Pärast segamist hakkas ilusti läbi valguma.
- See protsess kestab umbes 30 minutit. Seega tee seda väga rahulikult.
- Võta uuesti korvi tõstmise käepide ja tõsta linnasekorv boilerist välja. Mõistlik oleks see väiksemasse pesukaussi asetada.
- Sel hetkel peaks temperatuur juba 95 kraadi ringis olema.
- Kuna hakkasin vahepeal loputamise lõpus kartma, et temperatuur tõuseb liiga kiiresti, lülitasin korraks NORMAL asendist MASH peale ja selle tulemusena hakkas temperatuur kiirelt langema (suisa 90 peale tagasi) ja sealt uuesti tõstmisega läks päris kaua aega (üle poole tunni vast isegi).
- Kui temperatuur keetmise tasemeni hästi jõuda ei taha, siis võib võtta segamislabida ja teha sellega poti põhjas lõikamise liigutusi.
- Seda ka paaril korral tegin.
- Siin võiks uuesti refraktomeetriga mõõta!
- Näit: 1.045.
II osa – Keetmine
- Antud retsepti puhul tuleb keeta 90 minutit 100 kraadi
- Kui masin jõuab 100 kraadini, siis peaks tabloole ilmuma HH märk, mis tähendab, et keemistemperatuur on saavutatud. Kui masin samal ajal piiksub, siis selle lõpetamiseks tuleks vajutada rohelist nuppu ja seda all hoida.
- Nüüd tuleks labidaga pidevalt pinna pealt vahutu segada, et vältida ülekeemist. See peaks kestma umbes 5 minutit.
- Seejärel vahtu enam tekkida ei tohiks ja toimub normaalne keemine.
- Kui 60 minutit lõpuni, lisa humalakorvi esimene ports humalaid:
- 10g Simcoe
- Tegin vea. Miskipärast läksin segadusse ja arvasin, et on 60-minutiline keet ja panin esimese portsu humalaid kohe alguses sisse. Tegelikult oleks pidanud seda 30 mintut hiljem tegema.
- Siin oli nüüd paras aeg linnasekorvist õlleraba välja valada ja korv ning selle osad ära pesta.
- Kui 30 minutit lõpuni, lisa humalakorvi teine ports humalaid:
- 10g Simcoe
- Kui 15 minutit lõpuni, lisa humalakorvi kolmas ports humalaid:
- 10g Simcoe
- Samal hetkel puista sisse 10g Irish Mossi, mis muudab õlle puhtamaks.
- Kui 10 minutit lõpuni, lisa humalakorvi järgmine ports humalaid:
- 10g Citra
- Kui 5 minutit lõpuni, lisa humalakorvi viimane ports humalaid:
- 10g Citra
- Kui 90 minutit täis, siis lülita parempoolne lüliti keskmisesse asendisse.
- Näit oli siin 1.052.
III osa – Jahutamine
- Pane masinale kaas peale.
- Paigalda kaane peale jahutuskomplekt. Ühenda külma vee voolik (sinine) veevõrku, äravoolu voolik (punane) kraanikaussi, keermega lühike valge voolik keera väljalaske toru otsa ja pikem valge voolik lase läbi jahutuskomplekti masina kaane august sisse.
- Lülita kontrolleri nupp PUMP asendisse ON.
- Jahutust saab kontrollida punase kraani abil. Kui on soov aeglustada seda protsessi, siis võib kraani pisut kinni keerata. Käega võib katsuda voolikut, et tunnetada, kas virre on juba piisavalt jahtunud.
- See protsess kestab väidetavalt 5 minutit. Ilmselt siiski kauem.
- Mina lasin rahulikult väikese vee survega ja ka masinal oli kraan pool kinni ning mul läks 25 kraadini jõudmiseks üle tunni.
- Kui virre on piisavalt jahutatud, siis lülita masinal PUMP uuesti asendisse OFF.
- Võta nüüd aeglaselt ülemine valge voolik masinast välja ja pista käärimisnõusse.
- Nüüd lülita PUMP uuesti ON asendisse.
- Ja nii voolabki virre masinast käärimisnõusse.
- Kui lõpp on käes, siis lülita masinal uuesti PUMP asendisse OFF ja oota kuni voolik on tühjaks jooksnud. Võta voolik nõust välja ja pane nõule kaas peale ning oota, kui selle temperatuur alla 25 kraadi. Alles siis saab kääritamise protsessiga edasi minna.
- Mul voolas nõusse kokku 24 liitrit virret ja see oli ilusa värviga ning puhas.
- Ka masina põhja jäi täna oluliselt vähem sodi.
IV osa – Kääritamine
- Nüüd võiks nõus oleva virde hüdromeetriga ära mõõta.
- Näit: 1.047.
- Kui virde temperatuur on alla 25 kraadi, siis puista sisse pärm ja vala see nõusse.
- Märkus: enne pärmi lisamist tuleb akutrelliga korralikult segada ja aereerida, muidu ei lähe käima.
- Paigalda õhulukk.
- Jäta 5-7 päevaks käima.
- Pärast seda mõõda veelkord hüdromeetriga ja siis võibki alata villimine.
12 tundi hiljem mulksus juba ilusti rahulikult, mitte liiga energiliselt.
V osa – Masina puhastamine
- Kui virre on käärima pandud, tuleb alustada masina puhastamisega.
- Eemalda boileri põhjast suurem sodi.
- Vala boilerisse 15 liitrit vett.
- Lisa 2 supilusikatäit Grainfatheri puhastusvahendit.
- Kuumuta masin 60 kraadini.
- Kui see kuumus käes, pane klaas kaas peale ja paigalda jahutuskomplekt. Nii nagu jahutuse ajal, aga punane ja sinine voolik võivad lahti jääda.
- Lülita PUMP asendisse ON.
- Lase tsirkuleerida 10-15 minutit.
- Lülita pump välja ja eemalda jahutuskomplekt ning paigalda tsirkulatsioonitoru.
- Lülita pump sisse ja lase tsirkuleerida ca 5 minutit.
- Kui on näha, et boileri põhjas on ikka palju mustust, mis pole lahti tulnud, võib lisada ühe supilusikatäie puhastusvahendit ja lasta masinal tsirkuleerida 30 minutit vms.
- Igal juhul läheb ilmselt vaja nõudepesu harja, et mustust maha kraapida.
- Siis vala või tõsta kopsikuga pesuvesi välja.
- Lisa puhas vesi.
- Paigalda jahutuskomplekt.
- Korda samu protseduure.
- Kui on vajadus, siis üks kord 5 keetmise puhul võib puhastustsükli ajal paigutada ka linnasekorvi boilerisse.
- Lõpuks vala vesi välja ja vaata, kas masin on korralikult puhas.
Kui kõik oli tehtud, oli kell 21:00. Seega aeg kokku ca 8 tundi.
Nüüd läheb siis 5-7 päeva ja siis saab hakata villima. Ilmselt teen seda 26.11.
VI osa – Villimine
- Pese vajalik hulk pudeleid.
- Minu puhul siis ilmselt 40 x 0,5-liitriseid + 12 x 0,33 liitriseid.
- Pane valmis korgid ja korgisulgur.
- Samuti suhkur ja lehter.
- Puista igasse pudelisse pudeli mõõduga sobiv hulk suhkrut, lase õlu pudelisse, pane kork peale.
- Jäta pudelid toasooja 7-ks päevaks seisma.
- Pärast seda pane pudelid jahedasse 30-ks päevaks.
26.11 – Panin pudelisse
Käis ilusti 6 päeva. Lasin päevakese veel seista ja panin siis pudelisse. Näiduks sain 1.008, mis teeb kanguseks ca 5,1%.
Kuna ma sedakorda enne villimist ühest nõust teise ei niristanud, siis oli nõu põhjas päris palju sodi ja ma sain loodetust pisut vähem pudeleid. Viimastesse villitud pudelitesse üsna palju “tükikesi”. Kokku siiski 40 x 0,5 liitrist ja 8 x 0,33 liitrist.
Värvi ja lõhna järgi tõotab hea kraam tulevat. Sel laupäeval, 03.12, panen külma.
03.12 – Läks külma
Nädal toasoojas istumist möödas ja nüüd panin siis kogu laari külma. Ilmselt 30 päevase laagerdumisega saab tulemus parim, aga eks ma teda nädalakese pärast hakkan ikka maitsma.
17.12 – Väga hea õlu!
Kuigi 30 päevase laagerdumisega oleks tulemus ilmselt veel parem, on ka täna maitstud kraam ülihea. Ei ole liiga kibe ja liigselt humalane vaid täpselt paras. Citra puuviljane maitse mõnusalt tasakaalus. Lõhn imeline. Värvi ilus kuldne. Vaht küll veel pisut vähepüsiv. 10-palli skaalal annaks 9 täna kindlalt ära.
Pool aastat hiljem – super õlu!
Täna sai selle õlle villimisest 6 kuud mööda. Õnneks on mul ikka veel 10-kond pudelit seda imelist kraami alles. Tänagi avasin ühe ja ei saa kiidusõnadega kitsi olla. Super hea kraam on.
Värv ideaalne kuldne. Sisu puhas, ilma igasuguse setteta. Saab kogu pudeli korraga kannu kummutada. Maitsed jumalikud. Citra on ikka minu täielik lemmik humal, mis ajaga õlle maitset ja lõhna aina paremaks muudab. Vaht oli küll suhteliselt suure mulliga ja vähepüsiv. Aga see ei sega.
Seda õlut tuleb kindlasti veel teha!