Minu 16. ja 17. õlu – Gozdawa German Pils ja Silesian Lager

Viimati täiendatud: sept. 8, 2015 @ 22:47

Mõni kuu tagasi tulid Pruulmeistrite poodi müügile Gozdawa uued tooted. Panin juba tookord endale kirja, et mingi hetk võiks selle tootja õlut proovida teha. Nüüd see päev (13.08) siis kätte jõudis ja võtsin ette 2 nimetatud tootja “purki” – German Pils ja Silesian Lager.

Gozdawa German Pils

German Pils

Gozdawa Silesian Lager

Silesian Lager

Protsess

Nende “purkide” puhul oli valmistamisõpetus tavapärasest pisut erinev ja otsustasin sellest detailselt kinni pidada.

Eelmisel päeval olid mul kääritamisnõud ja kõik muud tööriistad korralikult pestud ja desinfitseeritud. Poest 8 x 5-liitrist Saaremaa vee pudelit hangitud.

Purgil olnud juhend algas tavapäratult – keeda 100 ml vett ja jahuta see 30-33 kraadini ning sega sellesse pärm ja jäta vähemalt 30 minutiks seisma. Ma polnud kunagi varem pärmi nö eelligunema ehk paljunema pannud, aga sedakorda otsustasin seda teha. Kuigi, nagu olen lugenud, see muud olulist vist ei tee, kui õlu läheb kiiremini käima. Aga eks ole näha.

Keetsin vajaliku koguse vett (mõlema pärmi jaoks siis kokku 200 ml) ja panin jahtuma. Kuna 100 kraadi pealt ca 30 peale jõudmine oleks võtnud meeletu aja, otsustasin vee külmkappi panna. Ca poole tunniga saingi selle 33 kraadi peale. Valasin vee võrdselt kahte klaasi ja segasin pärmi pakid sisse. Katsin pealt kinni ja jätsin rahulikult seisma. Kokku lasin seista lõpuks ca tund aega. Silmaga vaadates oli pärm kenasti lahustunud. Ja loodetavasti tublisti paljunenud.

Siis keetsin 2 liitrit vett kummagi õlle jaoks ja segasin kummassegi nõusse 1 kg suhkrut. Esmakordselt segasin suhkru enne sisse, kui kontsentraadi. Oli üsna hea segada, sest iga lahustumata tükike oli ilusti vees näha.

Purgid olid samal ajal kuumas vees vedeldumas. Avasin purgid ja lahustasin kummagi oma nõusse. Kontsentraat lahustus segades väga hästi. Kokku oli seega kummagi nõu põhjas ca 3 liitrit vedelikku.

Sulgesin kaaned ja viisin nõud keldrisse. Seda peamiselt seetõttu, et viimastel päevadel on toas olnud pidevalt 24-26 kraadi sooja ja see on ülimalt piiripealne temperatuur. Võtsin keldrisse kaasa kõik vajalikud riistad ja Saaremaa vee pudelid.

Valasin kummassegi nõusse 4 pudelit vett ehk 20 liitrit, kuni 23 liitri märgini. Mõõtsin öra – mõlema õlle näit oli 1039-1040. Segasin kumbagi virret ca 2 minutit.

Nüüd tegin esimese möödalaskmise võrreldes juhendiga – segasin lahustatud pärmi sisse ca 25 kraadi peal, kuigi juhend soovitas 16-22 kraadi. Samas oli see lause juhendis suht segane ja pigem võtsin ma seda kui õlle käimise jaoks sobivat temperatuuri. Pärast pärmi lisamist segasin kumbagi virret veel 2 minutit, et paremini aereeruks. Sulgesin kaaned ja panin õhulukud peale.

Keldris tehtud õhusoojuse mõõtmine andis tulemuseks ca 17 kraadi. Peaks siis olema üsna sobiv. Ja külmemaks seal praeguste ilmadega ilmselt ei lähe.

Nüüd siis loodan, et õlled lähevad käima ja 4-6 päeva pärast saab pudelisse villida.

14.08 – Õlled on ilusti käima läinud

Käisin keldris piilumas. Mulksuvad mõlemad. Lager tihedalt (ca 5 sekundilise intervalliga), pils harvemini aga terve valang korraga. Keldris oli hetkel temperatuur 16-17 kraadi vahel. Eks ta alumise piiri peal on, aga ikka parem kui toas olev 25. Loodame siis, et tulevad head õlled. Esimene võimalik valmimise aeg esmaspäev, aga kiirustama ei hakka, võivad tiksuda ka kolmapäevani.

19.08 – Õlled 6 päeva käinud

Täna sai 6-s käimise päev täis. Oletasin, et õllekesed on vaikseks jäänud ja saab villida, aga nii see ei olnud. Käivad mõlemad täie auruga veel ja mulksuvad üsna tihedalt (ca 10 sekundilise intervalliga). Vaatan homme-ülehomme uuesti. Aga ilmselt siis keldris 16-17 kraadi peal äkki käivadki pisut kauem, nagu ka varasemad seal käinud partiid.

24.08 – 11 päeva ja ikka käivad

Eile sai 10 päeva täis, aga õlled käisid ikka sama regulaarsusega (ca 20 sekundilise vahega tuli korralik mullirida). Otsustasin nõud siiski jahedast keldrist tuppa tuua ja ca 22 kraadi peale paigutada, et äkki nii käivad nad mehisemalt lõpuni. Täna (24.08) on nad 24h toas olnud ja käivad sama hästi edasi. Enne ma muidugi villima ei hakka, kui nad vaikseks on jäänud. Aga kuidagi liiga kaua käivad küll ja varasemad sellelaadsed olukorrad head tulemust toonud ei ole.

25.08 – 12 päeva käinud – seis sama

Käivad mõlemad õlled, praegu juba 24 kraadini tõusnud temperatuuri juures, ikka edasi. Tegin uued mõõtmised. Lasin mõlemast nõust katseklaasi vajaliku koguse õlut ja tulemuseks sain pilsneril ca 1012-1013, laagril 1016-1017. Esimene hakkab ilmselt lähenema õigele näidule, teisel on sinna veel aega. Mekkisin ka. Pilsneril väga lahja mekk, laagril õige pisut tummisem, aga ka nõrk. Mõlemal puudub igasugune tuntav kangus. Krt. Äkki on ikka hukka läinud? Aga kuidas nad algusest peale nii ilusti käinud on? Miskit tegemisel viltu läinud ei ole. Loodan, et tuleb ikka joodav kraam.

Vaatasin Pruulimine.ee foorumist sarnast teemat ja rahunesin – teinekord võibki käimine 2-3 nädalat võtta. Mul kiiret ei ole – las tiksuvad.

27.08 – Ikka käivad

14 päeva täis ja õlled tiksuvad mõlemad edasi. Ca 20 sekundilise vahega tuleb korralik mull või suisa mitu järjest. Ei julge mina neid veel torkida. Las tiksuvad. Ainus häda on selles, et külmkapp hakkab tühjaks saama ja uut kraami pole enne 2-3 nädalat sellisel juhul loota.

29.08 – Lõpuks said villitud

Käisid need õlled kokku siis 16 päeva. Kui päris aus olla, siis ilmselt oleks paar päeva veel võinud käia, sest mullikesi tuli ca minutise vahega veel vähesel määral. Aga kuna mõõtmine näitas mõlema tulemuseks 1.009, siis eeldasin, et eks nad ikka valmis on. See näit teeb mõlema õlle kanguseks ca 4,1%.

Saigi pudelisse pandud. Kummastki nõust sain 2 kasti (40) pooleliitriseid pudeleid ja sis lisaks mõlemast veel 8 x 0,4 liitrist lisaks. Neid käsitlen siis nagu proovipudeleid ja hakkan neid varem mekkima.

Laagri värv, lõhn ja maitse väga paljulubavad. Kangust oli kenasti tunda. Pilsneril värv väga hale ja maitse kah nõrga võitu. Aga äkki tõmbab karboniseerimisel tugevamaks?

Nüüd siis jäävad 2-ks nädalaks, ehk 12.09-ni toasooja ja sealt edasi külma ning siis saab hakata ka mekutama. Esimene tunne on, et hukka vast läinud ei ole.

Üks märkus siiski. Kui tarbimisel peaks esinema hukka läinud pudeleid, siis selle põhjuseks võib olla see, et villimisel tuli 3-4 pudelisse (eriti laagri puhul) päris korralikke sogaseid klompe. Eks siis avamisel ole näha. Mis nende tekkimise põhjuseks oli, pole kahjuks teada. Sest pärm oli ilusti põhja vajunud ja kattis nõu põhjast ca 0,5 cm.

01.09 – Panin mõned proovipudelid külma

Selleks, et saada kiiremini ülevaadet, kuidas need õlled ka õnnestusid, otsustasin täna kummastki mõned proovipudelid külma panna, et siis paari päeva pärast juba mekkida ja veenduda, kuidas õnnestusid. Üks asi on küll väga huvitav – need 3 päeva karboniseerunud pudelid on vastu valgust vaadates täiesti läbipaistvad.

02.09 – Esimene mekkimine

Esimesed 2 külma pandud pudelit avatud. Sisu on täiesti läbipaistev, samas ilma igasuguse kanguseta, ei vahuta, maitse on nagu limonaadil. Mis see siis on? Kas on toasoojas liiga vähe karboniseerunud? Üsna tõenäoline. Ülejäänud partii hoian veel vähemalt nädala toas! Liiga lühike aeg külmas? Ei usu. Külmas, minu teada, õlu siiski selgineb. Seega otsus – hoiame ülejäänud partii kauem toas ja loodame, et läheb paremaks. Poolakate juhend ütleb küll, et 3-5 päeva toasoojas ja seejärel 21 päeva külmas. Teeme siis nii, et pigem 10 päeva toas, 3 nädalat külmas. Loksutan täna veel toas olevad pudelid kõik läbi. Äkki saab parem?

04.09 – Panin eile veel kaks proovipudelit külma

Täna siis mekkisin neid. Pilsner oli täitsa hea. Vaht on teatud määral olemas. Sisu täiesti läbipaistev. Omapärase magusapoolse mekiga, meenutab limonaadi. Ja teatav kangus on tekkinud (kuigi väga väike, hinnanguliselt sinna 3% kanti) ning on täiesti joodav. Seega siis eelmiste proovipudelite külmapanek oli liiga varane ning see paar päeva karboniseerumist (ilmselt ka seda loksutamist) on oma töö teinud. Kogu laari külma siiski veel ei pane. Olen kannatlik ja teen seda ilmselt järgmisel nädalal. Mõned proovipudelid vast veel panen ja jooksvalt mekin.

Laager aga on suht nigela olekuga. Klaasi valades ei vahuta. Maitse on kummalise kõrvalmekiga, kehva kalja laadne. Ei kõlba juua. Paistab ilusti läbi. Seega laagri külma panemisega ootan ilmselt kauemgi.

08.09 – Probleem tuvastatud – õlu läheb mahavalamisele

Mõtlesin, mis ma mõtlesin, aga välja mõtlesin, mis nende õlledega lahti on. Kasutasin pudelisse villimisel moosisuhkrut (kuna augusti alguses Selveris lihtsalt muud suhkrut müügil ei olnud) ja seepärast karboniseerumist ei tekkinudki. Kõik pudelid, mis seni külma on saanud ja mekkimisse on läinud, on sisuliselt ilma igasuguse vahuta ja maitse on täiesti lahtunud limonaadi oma, kangust ei ole (viimane pole ilmselt küll suhkru viga). Kuna olen neid järk järgult soojast külma viinud ja vaikselt maitsnud ning tulemus on sisuliselt sama või suisa halvem, siis valan selle kraami ilmselt kõik maha.

Jälle üks õppetund juures :(